Новини Нобелівського тижня – премії за відкриття в хімії та літературі

Початок жовтня щороку визначаються лауреати найпрестижньої наукової світової премії – Нобелівської премії. Нобелівська премія найпрестижніша в світі нагорода за видатні відкриття в різних галузях науки.
Комітет з присудження Нобелівських премій оголосив лауреатів і цьогоріч
Нобелівська премія присуджується з 1895 року відповідно до заповіту Альфреда Нобеля (шведський винахідник та філантроп). Згідо заповіту Альфреда Нобеля його статки були передані до Комітету для визначення щорічних переможців та фінансування цієї премії в галузях медицини або фізіології, фізики, хімії, літератури, захисту миру.

Лаурети Нобелівської премії в галузі хімії науковцям Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus and Alexei I. Ekimov для відкриття та розробку квантових точок. Ці наддрібні часточки мають унікальні властивості і тепер поширюють світло від екранів телевізорів і світлодіодних ламп. Вони каталізують хімічні реакції, і їх чітке світло може висвітлити тканину пухлини для під час хірургічних операцій.

Лаурети Нобелівської премії в галузі літератури норвезькому автору Jon Fosse, “за його інноваційні п’єси та прозу, які висловлюють невимовне.” Як зазначає прес-реліз Нобелівського комітету, величезна творчість, написана норвезьким авторм охоплює різноманітні жанри, складається з великої кількості п’єс, романів, поетичних збірок, есеїв, дитячих книжок і перекладів. Хоча сьогодні Jon Fosse є одним із найбільш популярних драматургів у світі, він також стає все більш визнаним завдяки своїй прозі.

За матеріалами Нобелівського Комітету

Фото: Original medal by engraver Erik Lindberg (1873 – 1966). Photograph: David Monniaux – Original photograph of Nobel prize medal, belonging to Edward Victor Appleton