Новини Нобелівського тижня

Протягом 2-9 жовтня Комітет з присудження Нобелівських премій оголошує лауреатів.
Нобелівська премія найпрестижніша в світі нагорода за видатні відкриття в різних галузях науки.

Нобелівська премія присуджується з 1895 року відповідно до заповіту Альфреда Нобеля (шведський винахідник та філантроп). Згідно заповіту Альфреда Нобеля його статки були передані в Комітет для визначення щорічних переможців та фінансування цієї премії.

Нобелівська премія присуджується щорічно в галузях медицини або фізіології, фізики, хімії, літератури, захисту миру. Оголошення лауреатів, як правило проходить з 2 по 9 жовтня щорічно.

Наразі оголошено лауреатів в галузі медицини та фізіології та фізиці.
Лауреати Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології стали Katalin Karikó та Drew Weissman за за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Лауреати Нобелівської премії в галузі фізики стали Pierre Agostini, Ferenc Krausz та Anne L’Huillier за експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині. Завдяки своїм експериментам лауреати з фізики в експериментні створили досить короткі спалахи світла, щоб зробити знімки надзвичайно швидкого руху електронів.

За матеріалами Нобелівського Комітету

Фото: Original medal by engraver Erik Lindberg (1873 – 1966). Photograph: David Monniaux – Original photograph of Nobel prize medal, belonging to Edward Victor Appleton