Міжнародна щорічна науково-практична конференція з апітерапії “Kyiv Apitherapy Conference 2023”

29 вересня 2023 року ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича” та Київським Аграрним Університетом Національного академії аграрних наук України проведено міжнародну науково-практичну конференція “Kyiv Apitherapy Conference 2023”. Конференція проходила в онлайн режимі і в роботі взяли участь 100 науковців та практиків з України та інших держав.

Відкриття конференції було проведено директором ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича” професором Постоєнком В.О. та президентом Світової спілки апітерапевтів, Президентом Асоціації апітерапевтів Туреччини – професором Алі Тимучіном, ректором Київського аграрного університету професором Никитюком О.А. Модератор конференції – завідувач відділу апітерапії, завідувач кафедри охорони здоров’я Дінець А.В. В доповідях пленарного засідення розглядались питання фундаментальних, прикладних досліджень, маркетинг та менеджмент в апітерапії, роль апетерапії як альтернативної галузі медицини, що відграє роль додаткового існтрументи в лікуванні пацієнтів. Серед спікерів – провідні науковці та практики з України як від організатора – ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича”, так і з Національного фармацевтичного університету (м. Харків) – професор Шпичак О.С., компанія «Медок» (м. Харків) – Йолкін В., лікар-невропатолог (м. Східниця) – Сенишин Д.М.. Інтернаціональні спікери конференції були з Молдови – Порхун Н. з доповіддю про роль трутневого гомогенату, з Південної Кореї – Фрунзе О. (National Institute of Agricultural Science) – доповіддю про молекулярно-генетичні дослідження імунітету бджіл. Спікерами та учасниками конференції були обговорені ключові питання апітерапії, а також заходи маркетингу в бджільництві в контексті взаємодії науковців з практиками галузі, як на національному, так і міжнародному рівня. Обговорення пр підходи щодо апітерапевтичних препаратів, методів інгаляційної апітерапії, роль апітерапії в профілактиці вірусних захворювань, включаючи COVID-19, роль апітерапії в комплексній терапії поширених неінфекційних захворювань, зокрема ожиріння та цукрового діабету, лікування хронічних ран, можливості апітерапії в реабілітації постраждалих внаслідок війни росії проти України. Науковими співробітниками лабораторії апітерапії та ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича” були представлені здобутки інституту в галузі та запропоновані нові підходи щодо застосування апіфітокомпозицій – розробок установи.

ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича” – провідна установа галузі, та платформа, що об’єднує вчених та практиків галузі бджільництва, а також апітерапії, що демонструє широке коло зацікавлених в подібних науково-практичних заходах. Київський аграрний університет забезпечує освітню складову науково-дослідного процесу.

За матеріалами ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича”, Київського аграрного університету.