Всесвітній день грунтів 2023

Грунт і вода, джерело життя

Виживання нашої планети залежить від дорогоцінного зв’язку між ґрунтом і водою. Понад 95 відсотків нашої їжі походить із цих двох основних ресурсів. Ґрунтова вода, життєво важлива для засвоєння поживних речовин рослинами, об’єднує наші екосистеми. Ці симбіотичні відносини є основою наших сільськогосподарських систем.

Проте в умовах зміни клімату та людської діяльності наші ґрунти деградують, створюючи надмірний тиск на водні ресурси. Ерозія порушує природний баланс, зменшуючи проникнення води та доступність для всіх форм життя.

Практики сталого управління ґрунтом, такі як мінімальний обробіток ґрунту, сівозміна, додавання органічної речовини та покривні культури, покращують стан ґрунту, зменшують ерозію та забруднення, а також покращують інфільтрацію та зберігання води. Ці методи також зберігають біорізноманіття ґрунтів, покращують родючість і сприяють поглинанню вуглецю, відіграючи вирішальну роль у боротьбі зі зміною клімату.

Всесвітній день ґрунту 2023 (WSD) та його кампанія мають на меті підвищити обізнаність про важливість і взаємозв’язок між ґрунтом і водою для досягнення стійких і стійких агропродовольчих систем. WSD — це унікальна глобальна платформа, яка не тільки вшановує ґрунти, але й надає можливість і залучає громадян у всьому світі до покращення стану ґрунту.

Джерело: https://www.un.org/en/observances/world-soil-day
Фото: Hatia/Adobe Stock