Роль закладів вищої освіти на шляху вступу України до ЄС

Роль закладів вищої освіти на шляху вступу України до ЄС стало ключовою темою зустрічі представників Київського аграрного університету НААН в.о. ректора, проф. О.Никитюка, першого проректора, проф. О. Линовицької, проф. І. Новікової, доц. А.Дінця з ректором Латвійського університету біонаук та технологій проф. Іриною Пилвере та проректором з науки Іриною Архиповою.

В ході зустрічі, яка проходила у Латвійському університеті біонаук та технологій, 24 листопада, ректор ЛБТУ Ірина Пилвере підкреслила, що університети, незважаючи на сучасні перепони та складнощі є життєво важливими для прогресу в економічній, соціальній сферах, вони виконують функцію рушіїв змін, тому питання досконалості вищої освіти, трансформація діяльності, гнучкість освітніх програм, міждисциплінарність та взаємна інтеграція профільних дисциплін з технічними, інформаційними, гуманітарними є необхідними складовими в діяльності університетів. І. Пилвере розповіла, які завдання для аграрного сектора та суспільства країни вирішував при вступі Латвійської Республіки до Європейського Союзу, на той час ще Латвійський сільськогосподарський університет, та які перепони їм довелось подолати. В ході перемов також були розглянуті питання посилення наукової складової в аграрній освіти. Як центри наукових досліджень, університети, особливо у складі консорціумів роблять свій внесок у розвиток наукових знань з усіх питань життя суспільства.

В.о. ректора КАУ НААН, проф. Никитюк підтримав важливість посилення наукової складової в аграрній освіті, а також підкреслив необхідність розробки самоадаптивної організаційної моделі Університету, щоб швидко пристосуватися до економічних, технологічних і соціальних змін та реагувати на виклики з максимальною ефективністю. Саме така структура була закладена при створенні КАУ НААН. Також О.Никитюк наголосив на важливості створення міжнародних консорціумів університетів з науковими установами та з аграрними виробниками для вирішення проблем на глобальному та національному рівнях, однією з якою є забезпечення продовольчої безпеки. За результатами пеПо закінченню зустрічі для гостей була проведена цікава екскурсія по Латвійському університету біонаук та технологій, який розташований в Єлгавському палаці – найбільшому за розмірами барочному палаці Прибалтики, був побудований у XVIII столітті за проектом Бартоломео Растреллі.ремов були визначені основні напрямки подальшої співпраці між Латвійським університетом біонаук та технологій та Київським аграрним університетом НААН, опрацьовані основні кроки з подачі освітнього проекту за програмою Еразмус .

По закінченню зустрічі для гостей була проведена цікава екскурсія по Латвійському університету біонаук та технологій, який розташований в Єлгавському палаці – найбільшому за розмірами барочному палаці Прибалтики, був побудований у XVIII столітті за проектом Бартоломео Растреллі.