Міністерство аграрної політики: результати аграрного воєнного 2022 року

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський підбив підсумки аграрного воєнного 2022 року під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ. Він окреслив основні результати роботи в напрямах дерегуляції, підтримки агросектору, агрологістики, євроінтеграції, меліорації та розвитку рибництва.

Дерегуляція

Як розповів Міністр, зміни були пов’язані, зокрема, зі спрощенням імпорту та експорту агропродукції.

Загалом було ухвалено 4 Закони та 11 Постанов КМУ, які спростили в тому числі: земельні відносини; доступ аграріїв до пального, пестицидів та агрохімікатів; імпорт харчових продуктів і кормів, продуктів тваринного та рослинного походження, генетичного матеріалу, пестицидів і агрохімікатів; виробництво спирту та біоетанолу тощо.

Підтримка агросектору

Як зазначив Микола Сольський, на початку весни 2022 року Уряд оперативно відреагував на термінову потребу аграріїв у пільговому кредитуванні. Держава передбачила гарантії у розмірі 80% на кредит у межах «5-7-9», а до предметів застави дозволила включати зерно. За цією програмою аграрії залучили близько 40 млрд грн.

«Показовим є те, що немає жодного неповернення коштів за отриманими кредитами», – підкреслив Міністр.

У цілому ж за 2022 рік аграрії отримали кредитів на загальну суму в понад 90 млрд грн.

50 млн євро від ЄС були надані у вигляді субсидій і дотацій за обробіток від 1 до 120 га с/г угідь та за утримання від 3 до 100 корів.

Влітку була запущена грантова програма зі створення та розвитку садів і теплиць. Підготовлено типові проекти. Станом на сьогодні погоджено 78 заявок на 378 млн грн.

«Ми очікуємо високий рівень довіри до цієї програми, і це дуже добре, адже ці сфери дозволяють швидко створювати робочі місця. Зараз це хороша ідея для діяльності жителів села. Держава дає фермеру велику компенсацію в розмірі 70% – декілька сот тисяч гривень на 1 га», – зазначив Міністр аграрної політики.

Також Микола Сольський розповів, що відкриття ринку землі дозволило активізувати розвиток садівництва. Адже власник зацікавлений інвестувати кошти у власну землю.

Минулого року Мінагрополітики спільно з партнерами – FAO та USAID – забезпечили розподіл рукавів для тимчасового зберігання зерна місткістю близько 8 млн тонн, а також обладнання, необхідного для завантаження та вивантаження збіжжя. Завдяки цьому наразі проблеми зі зберіганням врожаю немає.

Крім того, міжнародні партнери допомогли українським фермерам із насіннєвим матеріалом, зокрема з гречкою та іншими культурами.

Міністр підкреслив, що вся державна та міжнародна допомога розподіляється виключно через платформу ДАР, запущену влітку 2022-го.

«Це спростило роботу багатьом, зробило її прозорою. Тому, до прикладу, USAID запустить частину своїх програм із наступного року саме через ДАР», – зазначив він.

Агрологістика

Як підкреслив Микола Сольський, у цьому напрямі є декілька важливих результатів.

У червні Єврокомісія на рік скасувала мита та обмеження на імпорт с/г продукції до Європи.

Міністр зауважив, що європейська сторона готова до обговорення подальшої співпраці. За його словами, чітке розуміння правил квотування на тривалий період дозволить українським с/г виробникам отримати зрозумілі координати, у яких сферах і як розвиватися.

Наступний позитивний результат, за словами Міністра, – зернова угода з Туреччиною та ООН. Вона дозволила експортувати з серпня по грудень майже 16 млн тонн зернових.

Також очільник відомства підкреслив важливість розвитку «Шляхів солідарності».

«Європейці відреагували на чимало прохань українського уряду щодо спрощення логістики. А в листопаді було виділено 1 млрд євро на її розвиток», – зазначив Микола Сольський.

За його словами, сьогодні українське зерно йде до низки країн ЄС за спрощеною процедурою.

Важливою ініціативою був і запуск гуманітарної програми під патронатом Президента України Володимира Зеленського Grain from Ukraine. Станом на сьогодні до фінансування Grain from Ukraine долучилося понад 30 країн (країни ЄС, США, Канада, Велика Британія, Японія, Корея, Катар) і міжнародних організацій. Уже залучено майже $ 200 млн внесків.

Євроінтеграція

23 червня лідери 27 країн-членів ЄС ухвалили історичне рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Мінагрополітики відповідає за виконання 696 завдань – це 30,8% від загальної кількості (2259).

«Попри війну, щодня Міністерство виконувало в напрямку євроінтеграції багато роботи – динаміка помітна. За кількістю виконаних завдань ми маємо одні з найкращих результатів. При цьому ми працюємо в значно обмеженіші строки, ніж мали інші країни. Уже з весни розпочинається формування переговорних процедур. Попереду нас чекає дуже складна робота», – акцентував Микола Сольський.

Меліорація та розвиток рибництва

За словами Міністра, попри війну, минулого року цим сферам було приділено чимало уваги.

Галузь рибництва по максимуму цифровізується – усі ключові процедури з нового року повністю переведені у формат електронних аукціонів через систему «Прозорро».

«У сфері рибництва введено аукціони, визначено правила формування лотів. Це основне, що зумовить подальший розвиток галузі, бо по суті вона була законсервована протягом останніх 15 років», – підкреслив Міністр.

У сфері гідротехнічної меліорації, як пояснив Міністр, мають відбутися дві важливі зміни. Перша – меліоративні об’єкти мають бути передані в управління організаціям водокористувачів. Друга – реформа, яка стосується управління державними меліоративними системами та магістральними каналами.

 

Докладніше на сайті minagro.gov.ua

Міністерство аграрної політики