Важливі факти, що стосуються бджіл: Річна економічна вартість запилювачів оцінюється у 235-577 мільярдів доларів

Майже 90% диких видів рослин і понад 75% сільськогосподарських культур, які людство використовує в їжу, частково залежать від запилення бджолами, метеликами та іншими тваринами. Річна економічна вартість запилювачів оцінюється у 235-577 мільярдів доларів. Запилення бджолами покращує якість і кількість врожаю.

Проте понад 40% комахам-запилювачам загрожує зникнення. Бджолині сім’ї стикаються з багатьма проблемами, які впливають на їх ріст, розмноження та стійкість, зокрема зміна клімату, пестициди, неефективне  використання землі. Ці питання  були одним з найважливіших у процесі першої глобальної оцінки стану запилювачів у світі.

Сучасні факти, які стосуються   популяції бджіл:

З 1961 р. обсяг сільськогосподарського виробництва з використанням запилювачів зріс на 300%. Культури, які залежать від запилювачів, демонструють високу  стабільність урожайності, ніж культури, які не залежать від запилювачів.

Вчені фіксують скорочення диких бджіл та інших природних запилювачів, особливо в північно-західній Європі та Північній Америці.

Понад 40% безхребетних запилювачів (бджоли, метелики, мошки)  знаходяться під загрозою глобального зникнення.

Серед головних причини падіння чисельності виокремлюють: інтенсивне сільське господарство, використання пестицидів, забруднення, проникнення видів з різних частин світу, хвороби, використання генетично модифікованих культур та зміна клімату.

За даними досліджень  високі дози пестицидів, таких як неонікотиноїди та піретроїди, можуть бути смертельними для запилювачів.

Безвідповідальне масове розмноження та транспортування  запилювачів може сприяти розповсюджуванню захворювань, в той час як виділення величезних територій землі лише одному виду культур створює погане середовище  для проживання бджіл.

Є кілька способів покращити життя бджіл і метеликів, а саме запровадження на фермі  різноманітних екосистем,  створення  диких коридорів для з’єднання островів дикої природи та  сільськогосподарських ландшафтів. Важливим елементом повинно стати  удосконалення стандартів оцінки ризику використання пестицидів та покращення інструкцій з їх застосування. Вивчається питання обізнаності населення, промисловців, фермерів  щодо сучасних проблем бджільництва.

Ризики, з якими стикаються популяції бджіл та інші запилювачі, є лише однією з багатьох загроз для біорізноманіття Землі та біосфери – регіону Землі, де існує життя. Багато експертів стверджують, що ми втрачаємо види з масовими темпами вимирання через вплив людини. За 4,5 мільярда років історії Землі було п’ять попередніх масових вимирань. Останній, 65 мільйонів років тому, завершив правління динозаврів.

 

За інформацією: weforum.org