Участь представників Київського аграрного університету НААН в Українському форумі якості освіти UQAF-2024

Перша проректорка Київського аграрного університету НААН, проф. О.Линовицька взяла участь в Українському форумі якості освіти UQAF-2024, який проходив  в Національному університеті біоресурсів і природокористування України, 25-26 вересня. Захід був організований Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти і НУБіП. 

Питання  зміни підходів  щодо оцінювання якості вищої освіти концептуалізувалися на фоні запроваджених реформ в даній сфері, необхідності зміни підходів до комплексного оцінювання діяльності закладів освіти. Тому на форумі було запропоновано широке поле для дискусій, надана можливість обговорення даної проблематики з колегами, представниками Уряду,  НАЗЯВО, закордонних агенцій із забезпечення якості, надати власні пропозиції.

З вітальним словом до учасників звернувся Голова Верховної Ради України, Руслан Стефанчук. У своєму виступі він зазначив, що стандарти української освіти  повинні відповідати європейським, адже Україна повертається до “Європейського дому”.  У своєму виступі він окреслив ряд пріоритетних питань, а саме необхідність підняття рівня оплати науково-педагогічних працівників, посилення ефективності співпраці у консорціумі освіта – наука – бізнес, удосконалення  акредитаційної експертизи закладів вищої освіти,  необхідності запровадження  англійської мови, як обов’язкової  та залучення технологій штучного інтелекту в освітній та науковий процеси задля підвищення їх ефективності. 

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, у своїй промові,  підкреслив важливість саме студентоцентрованого підходу, який закладений у стратегію розвитку вищої освіти України. Важливі кроки в цьому напрямку – це довільний вибір здобувачами навчальних дисциплін та грантова підтримка студентів. Сьогодні 70 % першокурсників Національного технічного університету “КПІ ім. Ігоря Сікорського”, Київського національного університету  імені Тараса Шевченка, та Національного університету “Києво-Могилянська академія”  навчаються за підтримки держави. В цьому проєкті також беруть участь приватні  ЗВО, наприклад Український Католицький університет. Також міністр підкреслив необхідність створення умов для повернення додому українських дітей, щоб вони здобували вищу освіти в Україні,  адже понад 400 тис. українців  навчаються за кордоном.

Ректор НУБіП України, професор  Вадим Ткачук презентував досягнення університету, який активно розвивається та виконує свою місію протягом 126 років. Він також  окреслив основні виклики перед вищою освітою,  на яких  варто сконцентруватися, а саме завершення інституційної реформи  та перехід до справжньої автономії, створення взаємовигідних умов співпраці університетів та бізнесу, покращення умов праці для викладачів, тощо.

У роботі форуму взяли участь понад 800 учасників серед яких були   голова  Національного агентства забезпечення якості освіти вищої освіти Андрій Бутенко, заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький, голова Державної служби якості освіти  України Руслан Гурак, співзасновник Української студентської ліги Кирило Демченко, президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” Сергій Квіт, представники НАЗЯВО, а також  фахівці закордонних агентств із забезпечення якості вищої освіти,  президент  НУБіП Станіслав Ніколаєнко, ректор Маріупольського державного університету Микола Фролов та багато  інших.

У ході Українського форуму UQAF-2024 було розгорнуто дискусію щодо відповідності  існуючої системи забезпечення якості вищої освіти сучасним вимогам, які проблеми вирішує зовнішнє оцінювання для  системи вищої освіти та для ЗВО, які дієві підходи щодо  оцінювання результатів впровадження нових реформ. 

У форматі форуму також  було презентовано й обговорено успішні практики впровадження в освітній процес інноваційних рішень. Для учасників заходу були організовані інформаційні екскурсії по Національному університету біоресурсів і природокористування України. Проректорка КАУ НААН О.Линовицька ознайомилась з обладнанням та можливостями  лабораторій НУБіП:  «Біотехнології та клітинної інженерії», «Моніторингу груп пестицидів у технологіях захисту рослин», «Моніторинг якості ґрунтів», «AGRI LAB», «Безпілотних технологій».