Перемовини в.о. ректора Київського аграрного університету НААН України,проф. Олександра Никитюка з представниками програми USAID HARVEST по Україні.

В.о. ректора Київського аграрного університету НААН, проф. Олександр Никитюк провів зустріч з заступником керівника програми USAID HARVEST по Україні, Mark Pommerville. В обговоренні  також взяли участь від КАУ НААН перший проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Олеся Линовицька, проректор з наукової роботи, проф. Василь Сташук, головний науковий співробітник, проф. Михайло Ромащенко,  а також менеджер – інструктор, Джеффері Фредерікс.

О. Никитюк розповів про діяльність КАУ НААН, особливості в організації та забезпеченні освітнього процесу, надав вичерпну інформацію щодо актуальних наукових досліджень, які проводять викладачі та науковці університету, у тому числі по впровадженню наукових досягнень  в реальний аграрний сектор, звернув увагу на  динамічне та продуктивне  розширення співпраці з іншими науковими інституціями, закладами освіти, аграрними підприємствами  як в Україні так і закордоном.

Зі свого боку, Mark Pommerville   презентував програму USAID HARVEST, яку  розпочало Агентство США з міжнародного розвитку  за для підтримки українських виробників зернових та олійних культур у розширенні їхнього експорту, виділивши понад 250 мільйонів доларів США. Програма розрахована на 5 років. Mark Pommerville    акцентував увагу на трьох головних цілях, на досягнення яких спрямована програма. Перш за все  – це рентабельне, кліматично- розумне, орієнтоване на ринок розширення продукції. Даний напрямок  включає аналіз практик для покращення врожайності, збільшення надходження якісного насіння, захист врожаю за рахунок кліматично-розумних агротехнологічних рішень, використання стабільної довготермінової іригації та дренажних систем, очищення ґрунтів. Другий акцент буде зроблений на забезпеченні ефективного доступу  фермерів до ринку через покращення логістики, розвитку зав’язків та посилення ринкової  позиції  фермерських господарств. Третя мета програми- це підвищення ефективності та відкритості ринкової системи. Особливий акцент Марк зробив на можливості зі запровадження  іригаційних систем у різних регіонах України, вивчення функціонального стану існуючих, необхідності  їх відновлення.

В своєму виступі Михайло Ромащенко підкреслив, що сьогодні аграрний сектор України опинився в складних умовах, тому  для того щоб зберегти  потенціал та в подальшому ще й наростити, необхідна тісна співпраця з провідними науковими інституціями Національної академії аграрних наук України та Київським аграрними університетом НААН, де сконцентрований інтелектуальний потенціал  та великий досвід. Він також зазначив, що в Україні затверджений план заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу на період до 2030 року і це один з ефективних інструментів забезпечення підвищення врожайності та продуктивності, провідні фахівці КАУ НААН  можуть надати консультативну підтримку щодо визначення пріоритетів, технологічних рішень, їх реалізації  залежно від  конкретної  ситуації.

Василь Стащук, маючи великий досвід з впровадження систем меліорації в України розповів,  яким чином  КАУ НААН може бути долученим до виконання певних проєктів програми USAID HARVEST для реалізації поставлених завдань з найбільшою ефективністю та продуктивністю.

Олеся Линовицька в ході обговорення відзначала значний досвід та досягнення КАУ НААН в організації та проведенні курсів, тренінгів професійного спрямування серед фахівців аграрного сектору і тих хто зацікавлений  в отриманні нових, сучасних  знань. Завдяки тісної співпраці і взаємодії з науковцями Науково-дослідних інститутів НААН, що є найбільш досвідченими в аграрній сфері  в України  та сучасним педагогічним  методикам, які впроваджені у  КАУ НААН, організація навчання  можлива за різними напрямами, онлайн або офлайн-форматах, в різних регіонах України.

В ході розмови представники програми USAID HARVEST задавали багато питань та виявили зацікавленість що роботи  з КАУ НААН. 

За результатами робочої зустрічі були визначені основні напрями  співпраці, формат участі КАУ НААН у програмі USAID HARVEST.