КИЇВСЬКИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ НААН РОЗШИРЮЄ СПІВПРАЦЮ

31 січня 2024 року пройшла робоча зустріч в.о.ректора Київського аграрного університету НААН проф. Олександра Никитюка та директора Інституту сільського господарства Карпатського регіону проф. Олега Стасіва.

Метою зустрічі було обговорення питань співпраці, залучення провідних науковців Інституту до освітнього процесу в КАУ НААН, проведення спільних конференцій, участь у спільних дослідженнях.

В заході також взяли участь перший проректор КАУ НААН проф. Олеся Линовицька, начальник навчально-методичного відділу Оксана Кравченко та представники Інституту сільського господарства Карпатського регіону – перший заступник директора з наукової роботи, проф. Григорій Коник, вчений секретар, ст.н. співробітник Галина Панихида.

В ході розмови проф. О.Никитюк підкреслив, що ключовими особливостями освітнього процесу в Київському аграрному університеті є навчання через дослідження та впровадження наукових розробок на практиці. Реалізація цих завдань стала можливою завдяки комплексу організаційних заходів та спільної діяльності Університету з науковими установами НААН за координацією керівництва НААН. Важливим кроком стало визначення базових наукових установ відповідальних за забезпечення учбового процесу за відповідними напрямами підготовки фахівців та залучення в якості викладачів провідних науковців інститутів системи НААН. Сьогодні викладачами в Університеті працюють дослідники з ННЦ “Інститут аграрної економіки”, ННЦ “Інститут землеробства”, ННЦ “Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського”, ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І.Прокоповича», Інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва НААН, Інституту садівництва НААН, Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця, Інституту захисту рослин НААН, Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків.

Кожен НДІ НААН має величезний інтелектуальний ресурс і залучення їх науковців до навчального процесу відкриває багато можливостей для студентів в опануванні найсучасніших галузевих знань, навичок, участі в науково-дослідних роботах, що значно підвищує якість навчання.

В КАУ навчаються студенти з різних куточків України, у тому числі й з Карпатського регіону. Тому викладання навчальних дисциплін з урахуванням факторів, які притаманні для певного регіону країни є важливими і стануть у нагоді в подальшій практичній діяльності майбутніх фахівців. Для забезпечення доступу місцевої молоді до передової аграрної освіти проф. Олександр Никитюк запропонував на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону створити філіал Університету.

Як підкреслив директор Інституту Олег Стасів – наразі в установі працює багато видатних науковців, які проводять науково-дослідні роботи з вирішення актуальних питань землеробства, рослинництва, кормовиробництва, тваринництва а також з розробки високоефективних екологічно безпечних систем землеробства, ефективного використання інновацій в агропромисловому виробництві з різних сферах аграрної науки. З однієї сторони організація освітнього процесу потребуватиме багато організаційних заходів, з іншого ж боку залучення фахівців Інституту до навчання молоді це вклад в майбутнє, можливо хтось з наших студентів виявить бажання пов’язати своє життя з аграрною наукою і залишитися працювати в Інституті.