Співробітники Київського аграрного університету взяли участь в події світового маштабу – 47-й Апімондії

25-27 серпня 2022р. в офлайн форматі в місті Стамбулі (Турція) відбулась знакова подія світового маштабу – 47 конгрес пасічників та апітерапевтів – «Апімондія».

Апімондія -світова виставка та науковий форум, який об’єднує пасічників, апітерапевтів, експортерів та споживачів продуктів бджільництва з усього світу, включаючи Україну. Нашу Державу представаляла офіційна делегація на чолі з головю Спілки пасічників України (СПУ), професором Володимиром Стретовичем, представниками регіональних представництв СПУ. Участь української делегації відбулась за сприяння Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

 

 

 

Незважаючи на війну, делегація успішно виконала поставлені завдання. Наші колеги з усього світу висловлювали слова підтримки України в контексті брутальної війни, яку почала проти нашої Держави росія. Власне через це, Апімондія відбулась в Стамбулі, а не в російській Уфі як планувалось. Більше того, в вступному слові на церемонії відкриття, президент Апімондії Др. Jeff Pettis окремо згадав нашу Державу, попросив делегацію з України піднятись і представники більш ніж 100 країн-учасниць цього заходу аплодували в нашу підтримку. Представники країни-агресора мали дуже скромне представлення та заборону проводити будь яку рекламу або продаж своїх зразків – світова громадськість на всіх ланках осуджує дії росії.

Київський аграрний університет НААН України представляв усну доповідь щодо ролі прополісу в лікуванні ожиріння авторським колективом в складі: в.о. ректора професор Олеся Линовицька, проректор професор Олександр Никитюк, учений секретар доцент Андрій Дінець, директор ННЦ «Інститут бджільницва імені П.І. Прокоповича» професор Володимир Постоєнко. Як показує аналіз доповідей учасників та представлених дослідних та промислових зразків на виставці, апітерапія є одним з основних напрямків в альтернативній медицині, та в галузі бджільництва по всьому світу, і відповідно потребує подальшого розвитку та залучення в рутинну клінічну практику як додатковий та ефективний інструмент в лікуванні, профілактиці та фізичній реабілітації населення з порушеннями фукнції ендокринних органів.

Слід зазначити, що всього з 660 поданих доповідей, лише 216 були обрані для усного представлення на одному 23 тематичних симпозіумів, включаючі досягнення науковців КАУ, що свідчить про високий рівень українських вчених.