Співпраця з Національним технічним університетом “КПІ імені Ігоря Сікорського”

23 травня з метою напрацювання шляхів і підходів у подоланні екологічних наслідків для агропромислового комплексу та розвитку   співпраці у Національному технічному університеті “КПІ імені Ігоря Сікорського” пройшла  робоча зустріч ректора – Михайла Згуровського та в.о. ректора Київського аграрного університету НААН, Олександра Никитюка.  У перемовинах також взяли участь від КАУ НААН – перший проректор з науково-педагогічної роботи, Олеся Линовицька, від НТУ КПІ: проректор з наукової роботи – Віталій Пасечник, директор навчально-наукового комплексу “Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку” – Костянтин Єфремов, декан факультету біотехнології і біотехніки – Тетяна Тодосійчук, завідувач лабораторії географічних інформаційних систем – Сергій Гапон.

В ході розмови О. Никитюк зауважив, що сьогодні агропромисловий комплекс знаходиться в дуже складній ситуації і для його відновлення  потрібно вже зараз активно  спрямувати зусилля науковців, провідних фахівців, інвесторів, держави на вирішення негайних завдань, тому співпраця з провідним університетом України відкриває нові перспективи особливо це актуально за напрямами забезпечення  екологічної, водної та продовольчої безпеки. 

М.Згуровський підкреслив, що НТУ КПІ має багато напрацювань,  які можуть стати у нагоді при розмінуванні територій, боротьбі із забрудненням ґрунтів  сільськогосподарського призначення,   одним з напрямів спільної роботи є використання даних супутникового спостереження. В продовженні розмови К.Єфремов презентував напрацювання  Світового центру даних у сфері оцінювання стану водних артерій, можливості системи  при зборі, зберіганні, аналізі моніторингових показників забруднювачів зі стаціонарних мобільних пунктів спостереження. Тетяна Тодосійчук розповіла про наукові проєкти факультету,  які є перспективними при виявлені забруднення ґрунтів у результаті військових дій.

В.Пасечник акцентував увагу на наукових заходах, які проходять у НТУ КПІ  та запропонував науковцям та студентам КАУ НААН активно брати участь у  щорічному Фестивалі інноваційних проєктів “Sikorsky Challenge”, що  сприятиме просуванню їх наукових ідей.