Освітній омбудсмен рекомендує: Будь ласка, зробіть копії усіх документів, зокрема про освіту!

Зараз, в часи війни, наші громадяни досить часто втрачають документи, зокрема і про освіту. Адже українські території щоденно бомблять, знищуючи міста, села та будинки їхніх жителів, а разом з тим знищуються і документи.

Крім того, часто документи згорають під час пожеж, втрачаються, коли люди рятуються з зони бойових дій/з тимчасово окупованих територій тощо.

Доля документів, які залишилися у закладах освіти на територіях, що наразі окуповані, також частіше за все є невідомою.

Зараз до Служби освітнього омбудсмена надходить чимало звернень, де заявники просять допомогти або проконсультувати щодо того, як відновити втрачені документи.

Ми намагаємося допомагати у відновлені документів – і це можливо.

Проте дуже складно відновлювати документи, коли немає жодних їхніх копій, адже у такому разі неможливо подивитися реєстраційний номер, дату видачі, точну назву закладу освіти тощо.

Тому наполегливо усіх прошу: як тільки отримали якісь документи, зокрема – про освіту, НЕГАЙНО, буквально у той же день зробіть кілька копій, а також відскануйте та завантажте їх у будь-яке хмарне сховище.

Папку у хмарному сховищі варто архівувати та поставити на неї пароль. Пароль не має бути занадто простим («12345…» чи «пароль»), але і занадто складним його теж не варто робити – адже важливо, щоб ви легко його запам’ятали.

До прикладу, це може бути українське слово (чи кілька слів), які вводяться, коли ввімкнена англійська розкладка клавіатури, а також на додачу цифри, які мають для вас особливе значення.

Назва папки не повинна бути пов’язана із документами. Тобто вона не повинна називатися «документи», «паспорти» тощо.

Найкраща назва – нейтральна, але зрозуміла для вас і ваших близьких.

Розташовуватися папка має не одразу за прямим посиланням хмарного сховища: варто створити папку з нейтральною назвою, в яку можна накидати декілька зображень та файлів, а в ній створити ще одну папку, в яку вже завантажити ваші документи.

Можна і варто надати доступ до папки та пароль тим людям, яким ви довіряєте. Це дуже корисно і, крім того, дозволяє набагато швидше вирішувати проблеми з відновленням документів.

Про те, як відновити документи, читайте на нашому довідковому вебсайті:

  • Відновлення документа про базову та повну загальну середню освіту в разі втрати чи пошкодження (отримання дубліката): https://bit.ly/3olilt2;
  • Відновлення документа про професійну освіту: https://bit.ly/3Op9ykc;
  • Відновлення документа про вищу освіту (дублікат): https://bit.ly/3yPIF36;
  • Відновлення трудових книжок: https://bit.ly/3aX2XA0;
  • Відновлення документів про атестацію: https://bit.ly/3yXkGPF.

Освітній омбудсмен